Zakazany owoc - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2010)
Piętnastego listopada weszła w życie ustawa z 8 kwietnia 2010 r. o zmianie ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Mimo że radykalizm pierwotnego projektu przygotowanego przez sejmową Komisję Zdrowia w toku niezwykle długich prac parlamentarnych został znacznie stępiony, to jednak można stwierdzić, że Polska rzeczywiście dołączyła do grona państw prowadzących aktywną politykę antynikotynową.