Przyzwojak podziału tętnicy szyjnej i krtani – opis przypadku - Kopeć, Tomasz; Szyfter, Witold; Leszczyńska, Małgorzata; Pastusiak, Tomasz (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2010)
Najczęściej używanym określeniem guzów wywodzących się z pozanadnerczowej tkanki przyzwojowej jest przyzwojak (paraganglioma). W obrębie głowy i szyi rozróżniamy następujące lokalizacje przyzwojaków: 1 – w miejscu podziału tętnicy szyjnej wspólnej (glomus caroticum), 2 – w obrębie opuszki żyły szyjnej wewnętrznej (glomus jugulare), 3 – wzdłuż nerwu błędnego i wychodzące z jego dolnego zwoju (glomus vagale), 4 – w przestrzeniach ucha środkowego (glomus tympanicum), 5 – rzadkie postaci, np. rozwijające się w krtani. Około 30% przyzwojaków głowy i szyi ma charakter dziedziczny. W pracy przedstawiono opis przypadku dotyczącego chorej z mnogim przyzwojakiem głowy i szyi umiejscowionym w rozwidleniu tętnicy szyjnej i w okolicy krtani, która została poddana leczeniu operacyjnemu. Autorzy opisują postępowanie diagnostyczne i chirurgiczne.