Rozsiana, łagodna, symetryczna tłuszczakowatość – opis przypadku pacjenta z chorobą Madelunga - Młodkowska, Anna; Kopeć, Tomasz; Leszczyńska, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2010)
Rozsiana, łagodna, symetryczna tłuszczakowatość (choroba Madelunga, zespół Launois--Bensaude’a) jest rzadkim schorzeniem charakteryzującym się rozsianym, symetrycznym, nieotorebkowanym gromadzeniem tkanki tłuszczowej obejmującym szyję, tułów i kończyny górne. Etiologia tej choroby nie jest do końca poznana. Ze względu na postępujący charakter oraz lokalizację patologicznie nagromadzonej tkanki tłuszczowej choroba ta może sprawiać problemy nie tylko kosmetyczne, lecz także funkcjonalne, związane z zaburzeniami oddychania czy połykania.Opisujemy przypadek dotyczący 50-letniego mężczyzny z chorobą Madelunga, u którego postępujący rozrost tkanki tłuszczowej doprowadził do duszności i stanowił dla pacjenta problem natury estetycznej. Opisano diagnostykę i metody leczenia tego rzadkiego schorzenia.