Epidemiologia nadciśnienia tętniczego oraz badanie chorego na nadciśnienie tętnicze - Lewandowski, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ocenia się, że w krajach uprzemysłowionych nadciśnienie tętnicze dotyczy ponad 25% dorosłej populacji. W Polsce nadciśnienie rozpoznawane jest u 29% dorosłych, ale spośród nich leczonych jest skutecznie ok. 12%. Ponieważ nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe, powinno być wcześnie wykrywane i odpowiednio leczone. U każdego chorego konieczne jest zebranie wywiadu dotyczącego występowania czynników ryzyka, powikłań narządowych nadciśnienia i współistniejących chorób. W czasie badania fizykalnego należy zwrócić uwagę na obecność odchyleń typowych dla powikłań narządowych oraz współistniejących chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególny nacisk należy położyć na właściwy pomiar ciśnienia tętniczego.