Ostre zespoły wieńcowe u kobiet w rejestrach klinicznych - Przybycień, Krzysztof; Kornacewicz-Jach, Zdzisława; Gierlotka, Marek; Wasilewski, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Postęp w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych (acute coronary syndrome – ACS) jest jednym z najbardziej spektakularnych osiągnięć współczesnej kardiologii. Choć ogólna liczba zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych maleje u obu płci, to spadek śmiertelności w znacznie mniejszym stopniu dotyczy kobiet. Duże rejestry zarówno europejskie, jak i amerykańskie poświęcają wiele miejsca analizie przebiegu ACS u kobiet. W Polsce także powstał rejestr pacjentów z ostrymi zespołami wieńcowymi (PL-ACS). Ponad 40% przypadków w tym rejestrze stanowią kobiety. Z analizy tych rejestrów wynika, że epizod ACS pojawia się u kobiet ok. 5–10 lat później niż u mężczyzn. Poza tym wraz z wiekiem kobiety z ACS są obciążone większą liczbą czynników ryzyka i gorszym rokowaniem.