Zawał serca z uniesieniem odcinka ST (STEMI) u kobiet. Polskie kobiety na tle innych populacji kobiet - Sadowski, Marcin; Gąsior, Mariusz; Poloński, Lech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Od wielu lat obserwuje się zależne od płci różnice w epidemiologii, prezentacji klinicznej, postępowaniu oraz rokowaniu u chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi. Pomimo zaangażowania badaczy nie udało się dotychczas jednoznacznie ustalić przyczyn tych rozbieżności, a wyniki badań na ten temat nadal bywają kontrowersyjne. Wiadomo jednak, że kobiety z zawałem serca są starsze, obciążone większą liczbą czynników ryzyka, a przebieg choroby oraz rokowanie są niekorzystne w porównaniu z mężczyznami. Postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne u kobiet i mężczyzn nie jest jednolite w wielu krajach. Przedstawiamy analizę sytuacji epidemiologicznej, przebiegu klinicznego, leczenia i rokowania u kobiet z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST w Polsce na tle innych populacji.