Zawał serca u kobiet w ciąży - Janion, Marianna; Janion-Sadowska, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Zawał serca u kobiet w ciąży jest zjawiskiem niezwykle rzadkim. Jednocześnie jest chorobą groźną, istotnie obciążającą rokowanie zarówno matki, jak i dziecka, wymagającą intensywnego leczenia przez interdyscyplinarny zespół lekarzy i pielęgniarek. Istnieją uzasadnione obawy, iż w związku z obecną tendencją do odkładania przez kobiety macierzyństwa nawet do czwartej i piątej dekady życia oraz rozwojem technik rozrodu wspomaganego umożliwiającym zachodzenie w ciążę kobietom obciążonym dodatkowymi schorzeniami, jak cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, częstość zawałów serca wikłających ciążę może się zwiększyć w ciągu najbliższych lat. Konieczne jest aktywne poszukiwanie kobiet z grupy ryzyka w celu wczesnego zastosowania profilaktyki i wykrywania ewentualnych powikłań. Należy pamiętać, że postępowanie nie odbiega zasadniczo od tego, jakie zwykle stosuje się u pacjentów z zawałem serca. Wczesne rozpoznanie i zastosowanie odpowiedniego leczenia znacznie zwiększa szanse przeżycia i zachowania zdrowia zarówno dla matki, jak i dziecka.