Rola molekuł adhezyjnych w raku endometrium. Część II - Wojciechowski, Michał; Krawczyk, Tomasz; Śmigielski, Janusz; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Nowotworzenie to wynik zaburzenia struktury i funkcji tkanki na wielu poziomach. Proces rozpoczyna się od mutacji w kluczowym dla komórki genie kodującym istotne dla procesów komórkowych białka. Następuje kaskada wydarzeń prowadząca do kumulacji mutacji i zaburzająca funkcję komórki. Komórka traci charakterystyczną dla tkanki morfologię, ścisły kontakt z otoczeniem i zaczyna migrować – rozpoczyna się inwazja. Jak się okazuje, istotną rolę w tej kaskadzie odgrywają molekuły adhezyjne – powierzchniowe białka błon komórkowych, odpowiadające za połączenia komórek między sobą oraz komórek z przestrzenią międzykomórkową. Odgrywają one główną rolę zarówno w strukturalnej, jak i funkcjonalnej organizacji tkanek. Naruszenie wyznaczonego przez nie porządku prowadzi do zaburzenia struktury i funkcji tkanki i rozwoju fenotypu inwazyjnego. Wykazano nieprawidłową ekspresję wielu molekuł adhezyjnych we wszystkich badanych nowotworach, w tym w raku endometrium. Rak endome- trium jest obecnie najczęstszym nowotworem złośliwym narządów płciowych kobiet w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce. Choć w większości przypadków jest rozpoznawany we wczesnym stadium, kiedy rokowanie jest dobre, części pacjentek nie udaje się wyleczyć. Poznanie biologii tego nowotworu może ułatwić identyfikację pacjentek z rakiem endometrium o gorszym rokowaniu oraz, być może, znaleźć nowe opcje terapeutyczne. Poniższa praca jest próbą przedstawienia obecnego stanu wiedzy na temat roli adhezyn w patogenezie tej choroby.