Laparoskopia u starszych kobiet - Pawłowicz, Paweł; Kamińska, Agata; Sadowska, Agnieszka; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Populacja kobiet starszych wciąż wzrasta, obserwuje się w niej więcej chorób współistniejących. Przegląd piśmiennictwa z ostatnich lat wskazuje, że wiek nie powinien być czynnikiem kwalifikującym do operacji lapa- roskopowej lub laparotomii, jednakże częste występowanie chorób współistniejących wymaga bezwzględnej dokładnej oceny całkowitego ryzyka operacji oraz monitorowania stanu hemodynamicznego pacjentki podczas całego zabiegu.