Interwencje żywieniowe u chorych na nowotwory złośliwe - Krawczyk, Joanna; Świeboda-Sadlej, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Stan odżywienia większości pacjentów z chorobą nowotworową jest nieprawidłowy już w momencie jej rozpoznania, a postępująca utrata masy ciała stanowi jeden z najczęstszych przejawów obecności nowotworu złośliwego. Zaburzenia w stanie odżywienia są jedną z przyczyn słabszej odpowiedzi na zastosowane leczenie przeciwnowotworowe, częstszego występowania jego skutków niepożądanych i poważnych powikłań oraz gorszej jakości życia chorych. Wynikają one z nakładających się procesów związanych zarówno z samą obecnością nowotworu złośliwego, jak i podejmowanymi działaniami diagnostyczno-terapeutycznymi. Postępowanie w zakresie interwencji żywieniowych rozpoczyna się od oceny stanu odżywienia, której powinno się dokonywać odpowiednio często, aby w razie potrzeby podjąć właściwe działania. Leczenie żywieniowe polega na planowym dostarczaniu ściśle określonych i prawidłowo zbilansowanych składników odżywczych, odpowiednio dobranych i dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjenta. Może być ono prowadzone poprzez przewód pokarmowy i/lub drogą pozajelitową i niekiedy wymaga wsparcia farmakologicznego, ponieważ samo zwiększenie podaży składników odżywczych jest często niewystarczające do odpowiedniej redukcji procesów katabolicznych, niezbędnej do uzyskania przyrostu masy ciała. Interwencje żywieniowe są nieodłącznym elementem kompleksowej opieki nad osobami z chorobą nowotworową.