Ocena skuteczności badań ankietowych w grupie osób obciążonych ryzykiem wystąpienia genetycznie uwarunkowanych nowotworów jelita grubego - Markiewicz-Grochowalska, Agata; Kaluba-Skotarczak, Agnieszka; Niziołek, Aleksander; Grochowalski, Marcin; Golusiński, Piotr; Banasiewicz, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Rak jelita grubego to najpowszechniejszy obecnie nowotwór w krajach wysoko rozwiniętych. Jego występowanie związane jest w ok. 25 proc. z obciążeniem dziedzicznym. Prowadzenie badań przesiewowych w grupie osób z dziedzicznym obciążeniem rakiem jelita grubego stanowi bardzo istotny element profilaktyki wtórnej tego schorzenia. Problemem pozostaje wyselekcjonowanie grup wysokiego ryzyka i nakłonienie pacjentów do poddania się badaniom kontrolnym. Jedną z możliwych metod jest prowadzenie badań ankietowych. Przeanalizowano 9 500 historii chorób pacjentów przebywających w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Poznaniu w latach 1996–2001. Wyodrębniono grupę 1 805 osób z chorobą nowotworową złośliwą i/lub niezłośliwą, z ogniskiem pierwotnym zlokalizowanym w obrębie jamy brzusznej, wśród nich 250 pacjentów poniżej 50. roku życia. Ankietę rozesłano do 94 pacjentów, u których dodatkowo stwierdzono występowanie nowotworu złośliwego dowolnego narządu u co najmniej jeszcze jednej osoby w rodzinie). Otrzymano 35 wypełnionych ankiet (37 proc. wysłanych ankiet), na podstawie wstępnej analizy podanych cech rodowodowych stwierdzono 8 przypadków HNPCC (8,5 proc. wysłanych ankiet) oraz 17 przypadków „podejrzanych” o HNPCC (18 proc. wysłanych ankiet). Chorzy z dziedzicznym obciążeniem rakiem jelita grubego zostali zakwalifikowani do badań kontrolnych. Badania ankietowe, zwłaszcza we wstępnie wyselekcjonowanych grupach pacjentów, mogą stanowić skuteczne uzupełnienie programów wczesnego wykrywania raka jelita grubego.