Bezpieczeństwo szczepień w świetle najnowszej wiedzy medycznej - Matkowska-Kocjan, Agnieszka; Szenborn, Leszek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Choć obecnie stosowane szczepienia ochronne cechują się wysokim stopniem bezpieczeństwa, nie istnieją jak dotąd szczepionki całkowicie wolne od działań niepożądanych. Ponieważ szczepienia są stosowane powszechnie i masowo, bezpieczeństwo ich użycia budzi szczególne emocje. W niniejszym artykule opisano najczęściej poruszane przez opinię publiczną zagadnienia dotyczące szczepień ochronnych oraz przedstawiono aktualny stan wiedzy i dowodów naukowych na ich temat.