Bakteryjne immunomodulatory (szczepionki nieswoiste) i autoszczepionki w świetle aktualnej wiedzy medycznej - Łętowska, Iwona (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Głównym celem stosowania szczepionek jest profilaktyka, czyli ochrona osób zdrowych przed zachorowaniem. Tradycyjne szczepionki profilaktyczne to preparaty immunogenne, mające na celu wywołanie swoistych reakcji immunologicznych wobec antygenów zawartych w szczepionce. Reakcje te powinny w razie potrzeby być łatwo stymulowane przez występujący w naturze patogen i skutecznie neutralizować lub ograniczać chorobę. Szczepionki nieswoiste są bakteryjnymi immunostymulatorami działającymi głównie przez pobudzanie i mobilizację (w sposób immunologicznie nieswoisty) mechanizmów obronnych gospodarza. W artykule omówiono mechanizm działania, zastosowanie, przeciwwskazania do stosowania obecnych na polskim rynku szczepionek nieswoistych. Przytoczono argumenty zwolenników i przeciwników stosowania obecnych na rynku, niezarejestrowanych preparatów tzw. autoszczepionek.