Prawne i organizacyjne aspekty realizacji szczepień ochronnych w Polsce - Grzesiowski, Paweł (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W Polsce szczegółowe zasady realizacji szczepień ochronnych zostały wprowadzone Ustawą o zapobieganiu i zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi w 2008 r. oraz rozporządzeniami wykonawczymi ministra zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny ogłasza w formie komunikatu w dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw zdrowia Program Szczepień Ochronnych na dany rok w terminie do dnia 31 października roku poprzedzającego realizację tego programu. Nowy Program na 2011 r. został opublikowany i nie zawiera istotnych zmian w stosunku do ubiegłego roku, z wyjątkiem wprowadzenia dwudawkowego schematu szczepienia przeciw ospie wietrznej bez względu na wiek.