Ocena tolerancji oraz skuteczności paliatywnej chemioterapii irinotekanem chorych na raka jelita grubego - Utracka-Hutka, Beata; Nowara, Elżbieta; Słomian, Grzegorz; Suwiński, Rafał (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
U ponad połowy chorych na raka jelita grubego występują przerzuty odległe, najczęściej do wątroby. Standardowym leczeniem ogólnoustrojowym jest wówczas chemioterapia oparta na 5-fluorouracylu modulowanym Leukoworyną. U części chorych, u których dochodzi do progresji nowotworu można stosować chemioterapię II rzutu, opartą na lekach niewykazujących oporności krzyżowej z 5-Fluorouracylem. Lekiem takim jest irinotekan. Przedstawiony materiał dotyczy grupy 37 chorych na raka jelita grubego w stadium rozsiewu. Analizowano skuteczność chemioterapii opartej na irinotekanie w mono- lub polichemioterapii. 34 osoby otrzymywały irinotekan w monoterapii, 3 w skojarzeniu z 5-fluorouracylem. Podawano od 1 do 9 cykli, średnio 4,5. U 18 chorych (48,6 proc.) stwierdzono obiektywne odpowiedzi, w tym u 7 (19 proc.) częściową regresję. Średni czas trwania odpowiedzi wyniósł 13,6 tyg. (od 2 do 27 tyg.). Szybka progresja (po 1 cyklu) wystąpiła u 4 chorych. Nie obserwowano żadnych poważnych działań niepożądanych. W żadnym przypadku zakończenie leczenia nie nastąpiło z powodu powikłań. Najczęstszymi działaniami niepożądanymi były biegunki – u 27 proc. chorych, w tym u jednego w stopniu 3. wg WHO oraz osłabienie – u 5 chorych (13,5 proc.). Czas trwania odpowiedzi wynosił średnio 3,4 mies. Autorzy sądzą, że stosowanie nowych leków o dobrze udokumentowanej skuteczności i akceptowalnej toksyczności może przynieść zysk chorym i powinno być brane pod uwagę w wybranej grupie chorych.