Zespół metaboliczny u pacjenta z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc - Bryl, Wiesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W niniejszej pracy przedstawiono postulowane podobieństwa patogenetyczne zespołu metabolicznego (ZM) i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Przytoczono dane epidemiologiczne, rolę poszczególnych czynników predestynujących do wystąpienia powyższych zespołów chorobowych i uogólnionego stanu zapalnego w ich patogenezie. W tym kontekście omówiono znaczenie niektórych cytokin zapalnych, których zwiększone stężenia mogą mieć swój udział w powstawaniu i rozwoju zarówno ZM, jak i POChP.