Jak leczyć przewlekłą obturacyjną chorobę płuc w stadium łagodnym i umiarkowanym? - Mróz, Robert M. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Celem farmakoterapii osób z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) jest złagodzenie objawów choroby, poprawa tolerancji wysiłku, zmniejszenie śmiertelności oraz liczby zaostrzeń. Obecnie za najskuteczniejsze leczenie farmakologiczne uważa się stosowanie leków rozszerzających oskrzela, tj. cholinolityków, β2-mimetyków i inhibitorów fosfodiesterazy, a także kortykosteroidów wziewnych i mukolityków. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami dobór leczenia powinien uwzględniać zaawansowanie objawów, stopień upośledzenia czynności płuc i tolerancję poszczególnych leków przez chorych, zgodnie z zasadą stopniowania w górę. Wyniki badań ostatnich lat przynoszą istotne dane rzucające nowe światło na zasady doboru i kojarzenia leków pod kątem modyfikacji przebiegu choroby w jej wczesnych stadiach.