Terapia inhalacyjna u chorych w starszym wieku - Pirożyński, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Terapia inhalacyjna, niezależnie od wieku chorych, stała się podstawową metodą leczenia przewlekłych chorób dróg oddechowych. Rozpoczynając leczenie inhalacyjne starszych chorych, należy pamiętać o związanych z wiekiem odmiennościach w fizjologii układu oddechowego. Wpływają one w sposób bezpośredni na penetrację aerozolem, a ponadto oddziałują bezpośrednio na deponowanie cząstek. Osoby starsze z uwagi na współistniejące schorzenia mogą mieć trudności w stosowaniu inhalatorów. W artykule omówiono zasady terapii za pomocą pMDI, DPI oraz nebulizatorów.