Artykuł oryginalnyOcena insulinooporności oraz stężenia adiponektyny u chorych na łuszczycę zwyczajną - Janusz, Iwo; Lewandowski, Krzysztof; Lukamowicz, Jolanta; Świątkowska, Ewa; Narbutt, Joanna; Zalewska-Janowska, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Łuszczyca jest dermatozą zapalną dotyczącą niemal 2% ogólnej populacji. Dotychczasowe badania retrospektywne potwierdzają zwiększone prawdopodobieństwo występowania chorób z kręgu sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń przemiany materii u pacjentów z długotrwałą łuszczycą oraz związane z nimi ryzyko nagłej śmierci sercowej. Cel : Ocena insulinooporności oraz stężenia adiponektyny jako czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo- -naczyniowych u pacjentów z łuszczycą. Materiał i metody : U 42 pacjentów z łuszczycą zwyczajną z negatywnym wywiadem w kierunku chorób sercowo--naczyniowych oraz zaburzeń metabolicznych oznaczono stężenia insuliny oraz glukozy na czczo, adiponektyny oraz wyliczano wskaźnik insulinooporności metodą HOMA-IR (homeostasis model assessment of insulin resistance). Wyniki porównywano z uzyskanymi u dobranych pod względem płci i wieku ochotników z grupy kontrolnej. Wyniki : W poddanej badaniu grupie wykazano wyższe stężenie insuliny u pacjentów z łuszczycą w porównaniu z grupą kontrolną. Wyższy okazał się również współczynnik HOMA-IR u chorych na łuszczycę. Obie wartości były na granicy progu istotności statystycznej, ale nie przekraczały go. Zaobserwowano brak korelacji pomiędzy powyższymi parametrami a czasem trwania choroby. Nie wykazano również istotnych różnic pomiędzy stężeniem adiponektyny w badanych grupach. Wnioski : Wyraźny trend w zakresie stężenia insuliny na czczo oraz występowania insulinooporności u chorych na łuszczycę świadczy o tym, że przewlekły proces zapalny leżący u podłoża łuszczycy w istotny sposób wpływa na parametry gospodarki węglowodanowej. Słowa kluczowe: łuszczyca, insulinooporność, adiponektyna, zespół polimetaboliczny.