Artykuł poglądowyZnaczenie rodziny dla przebiegu astmy oskrzelowej - Orzechowska, Agata; Gałecki, Piotr; Talarowska, Monika; Florkowski, Antoni; Pietras, Tadeusz; Górski, Paweł (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Współczesna medycyna, w odróżnieniu od tradycyjnego modelu biomedycznego, posługuje się podejściem holistycznym, w którym bada się wzajemne relacje między procesami zachodzącymi na różnych poziomach organizmu człowieka oraz jego funkcjonowanie w szeroko pojętym ekosystemie, do którego należy m.in. rodzina. Badania potwierdzają konieczność kompleksowego leczenia astmy oskrzelowej, co wymaga świadomego zaangażowania się rodziców lub opiekunów chorego dziecka w długotrwały proces terapii i rehabilitacji. Przebieg i postęp leczenia zależy bowiem nie tylko od jakości opieki medycznej, ale również od postawy rodziców, którzy są odpowiedzialni za realizację zaleceń lekarskich i wpływają na stan psychiczny swojego dziecka. Każda choroba działa destrukcyjnie na rozwijające się dziecko i jego rodzinę. Opieka nad chorym dzieckiem często staje się czynnikiem integrującym, ale bywa również niejednokrotnie przyczyną rozpadu więzi rodzinnych.