Opis przypadkuTrudności diagnostyczne nabytych zmian barwnikowych podudzi – opis przypadku oraz przegląd literatury - Misterska, Małgorzata; Walkowiak, Hanna; Silny, Wojciech; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Zaburzenia barwnikowe skóry o charakterze hiperpigmentacji mogą powstać na skutek działania różnych czynników zewnętrznych, odkładania się substancji wewnątrz- lub zewnątrzpochodnych, a także towarzyszyć wielu jednostkom chorobowym. Często dopiero przeprowadzenie szerokiej i szczegółowej diagnostyki umożliwia postawienie prawidłowego rozpoznania. Niezależnie jednak od czynnika sprawczego leczenie przebarwień skórnych niesie duże trudności i jest w większości przypadków objawowe.