Nowa klasyfikacja zaawansowania nowotworów złośliwych. Omówienie zmian wprowadzonych w szóstym wydaniu AJCC Cancer Staging Manual - Szczylik, Cezary; Korniluk, Jan; Mądrzak, Jarosław; Barzał, Justyna; Leśniewski-Kmak, Krzysztof; Górnasiowa, Maria; Zaucha, Renata; Z. Pawlak, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Szóste wydanie AJCC Cancer Staging Manual zostało opublikowane w 2002 r. Celem niniejszego przeglądu jest przedstawienie głównych zmian, zawartych w tym podręczniku w porównaniu z poprzednim wydaniem, z wyjątkiem czerniaka skóry, którego klasyfikacja została omówiona ostatnio przez A. Mackiewicza [2]. Największe zmiany dotyczą raka tarczycy, pierwotnego raka wątroby oraz międzybłoniaka opłucnej. Klasyfikacja zaawansowania wymienionych nowotworów została gruntownie zmieniona. Ponadto w niniejszej pracy omówiono szczegółowo zmodyfikowaną klasyfikację raka piersi. W pracy omówiono także zmiany klasyfikacji w odniesieniu do następujących nowotworów: (1) rak głowy i szyi, (2) raki układu trawiennego, (3) mięsaki kości i tkanek miękkich, (4) rak nerki, oraz (5) rak prostaty.