WADY WRODZONEZespół ogólnoustrojowej odpowiedzi zapalnej u dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca po zmodyfikowanej operacji metodą Norwooda - Składzień, Tomasz; Wójcik, Elżbieta; Skalski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Zespół uogólnionej odpowiedzi zapalnej (ang. systemic inflammatory response syndrome – SIRS) może rozwinąć się w wyniku wszystkich rozległych zabiegów kardiochirurgicznych, m.in. u dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca (ang. hypoplastic left heart syndrome – HLHS) po każdym etapie leczenia operacyjnego wady jako powikłanie skomplikowanej procedury operacyjnej. Dokonano analizy prospektywnej w grupie dzieci z HLHS leczonych metodą zmodyfikowanej operacji Norwooda w Klinice Kardiochirurgii Dziecięcej Polsko-Amerykańskiego Instytutu Pediatrii w Krakowie w latach 2007–2009. Grupę badaną stanowiło 30 pacjentów, w tym 26 (86,7%) noworodków płci męskiej i 4 (13,4%) płci żeńskiej. Zespół uogólnionej odpowiedzi zapalnej stwierdzano u 14 (46,6%) pacjentów. W badanej grupie 30 dzieci zmarło 7 (23,3%), w tym u 5 wystąpił SIRS. Czas pobytu w szpitalu wynosił średnio 44,4 dnia (8–138 dni), a czas pobytu na oddziale intensywnej terapii wynosił średnio 18,5 dnia (6–82 dni). Dzieci, u których wystąpiła uogólniona reakcja zapalna, wymagały dłuższej hospitalizacji jak i pobytu na oddziale intensywnej terapii. W grupie dzieci z HLHS, u których wystąpiły objawy SIRS, zanotowano wyższą śmiertelność w porównaniu z grupą dzieci z HLHS bez objawów SIRS. Wykazano także, iż długość czasu krążenia pozaustrojowego wpływała na wystąpienie SIRS w okresie pooperacyjnym.