ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAOpieka nad dawcą – rola nie tylko anestezjologa - Saucha, Wojciech; Maruszewski, Marcin; Kucewicz-Czech, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Identyfikacja potencjalnych dawców narządów w Polsce ciągle napotyka wiele problemów. Chorzy, u których można podejrzewać śmierć mózgu, są często leczeni poza strukturami oddziałów intensywnej terapii. Orzeczenie śmierci mózgu i zgłoszenie potencjalnego dawcy narządów wymaga przeprowadzenia ściśle określonej procedury, ale także pewnych umiejętności pozamedycznych – przede wszystkim wytrwałości i determinacji. Obecnie w Polsce są zatrudniani szpitalni koordynatorzy transplantacyjni. Jaka powinna być ich rola? Kto może zostać koordynatorem?