Naczyniak włośniczkowo-jamisty zlokalizowany w prawej komorze serca – opis przypadku - Kozłowicz, Michał; Olszewski, Krzysztof; Stadnik, Adam; Gałczyński, Krzysztof; Krawczyk, Elżbieta; Stążka, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Częstość występowania pierwotnych nowotworów serca ocenia się na 0,0017–0,28%. Guzy łagodne stanowią 75–80%, wśród nich 2,8% to naczyniaki. Powstają w wyniku łagodnego rozrostu naczyń włosowatych i są rzadko spotykaną patologią serca. Zajmują dowolną część serca, ale najczęściej spotykaną lokalizacją są komory. Mogą powodować arytmie, zastoinową niewydolność serca, przeszkodę w drodze odpływu prawej komory, wysięk w worku osierdziowym, duszność i/lub ból w klatce piersiowej po wysiłku oraz nagłą śmierć. Najczęściej jednak są bezobjawowe i wykrywane przypadkowo. W pracy zaprezentowano przypadek pacjenta, u którego zdiagnozowano, a następnie usunięto naczyniak z prawej komory serca.