Współistnienie kiły drugorzędowej nawrotowej z ciężką wysiewną łuszczycą - Gwiazdowska, Anetta; Brzezicka-Ciach, Urszula; Sobieszek-Kundro, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Łuszczyca jest przewlekłą zapalną chorobą skóry, w której obserwuje się okresy remisji i zaostrzeń wywołanych różnymi czynnikami, m.in. infekcjami. Kiła jest chorobą infekcyjną o bogatej symptomologii klinicznej, która może naśladować i utrudniać rozpoznanie wielu innych chorób skóry. Cel pracy . Przedstawienie trudności w rozpoznaniu kiły wczesnej u pacjenta z łuszczycą. Opis przypadku . U 22-letniego pacjenta chorującego na łuszczycę od wczesnego dzieciństwa wystąpił nagle, bez uchwytnej przyczyny, wysiew zmian grudkowych, rozpoznawanych i leczonych bez poprawy jako zmiany łuszczycowe. Dokładny wywiad oraz wyniki badań serologicznych pozwoliły na rozpoznanie kiły drugorzędowej nawrotowej. Leczenie penicyliną prokainową w dawce 1,2 mln j./dzień spowodowało szybką poprawę zmian skórnych. Wnioski . Opisywany przypadek wskazuje na konieczność wykonywania badań serologicznych w kierunku kiły u pacjentów z przewlekłymi dermatozami, szczególnie w przypadkach o nietypowym obrazie klinicznym i opornych na leczenie.