Twardzina układowa – czynniki prognostyczne, aktywność i ciężkość choroby - Lis-Święty, Anna; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Twardzina układowa jest chorobą tkanki łącznej o różnym obrazie klinicznym, przebiegu i rokowaniu. Ocena stanu chorego w poszczególnych przypadkach klinicznych jest trudna. Choroba nie charakteryzuje się wyraźnymi fazami zaostrzeń i remisji. Mogą występować zmiany będące wynikiem toczącego się procesu zapalnego – aktywna choroba, i zmiany związane z włóknieniem – nieodwracalne uszkodzenie. Wprowadzenie do praktyki klinicznej nowych biomarkerów mogłoby być pomocne przy ustalaniu wskazań do wdrożenia intensywnego leczenia immunosupresyjnego i ocenie jego skuteczności.