Rola czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego w patogenezie łuszczycy - Zaniewski, Przemysław; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą skóry charakteryzującą się hiperplazją naskórka, stanem zapalnym związanym szczególnie z odpowiedzią immunologiczną typu Th1 oraz zwiększoną ekspresją wielu cytokin prozapalnych. Patogeneza łuszczycy jest związana między innymi z angiogenezą, czyli formowaniem się nowych naczyń krwionośnych w obrębie zmian chorobowych. Jednym z najważniejszych czynników proangiogennych jest czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF), którego stężenie wzrasta u pacjentów z łuszczycą zarówno w surowicy, jak i w obrębie zmian skórnych. W pracy przedstawiono rolę VEGF i jego receptorów w łuszczycy, a także związek tej cytokiny z podłożem genetycznym i procesami immunologicznymi w patogenezie łuszczycy.