Artykuł oryginalnyProaterogenne zmiany w komórkach NKT we krwi obwodowej u chorych ze stanem przedcukrzycowym - Dworacka, Marzena; Wesołowska, Anna; Wysocka, Ewa; Cymerys, Maciej; Winiarska, Hanna; Dworacki, Grzegorz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Wstęp i cel : Większą częstość występowania miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca obserwuje się u chorych na cukrzycę typu 2 na długo przed jej klinicznym rozpoznaniem, dotyczy to także chorych ze stanem przedcukrzycowym. Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że w rozwoju miażdżycy istotną rolę mogą odgrywać limfocyty NKT należące do szczególnej populacji limfocytów wykazujących ekspresję CD3+ i CD16+56+. Dotychczas nie ma obserwacji dotyczących tej populacji u chorych na cukrzycę typu 2 oraz u chorych ze stanem przedcukrzycowym. Dlatego też podjęto badania, których celem było wyjaśnienie, czy liczebność komórek NKT we krwi obwodowej podlega zmianom w zależności od rodzaju i nasilenia dysglikemii. Metody i wyniki : Zbadano 25 chorych na cukrzycę typu 2, 15 chorych ze stanem przedcukrzycowym oraz 14 zdrowych osób. U każdego z badanych oznaczono glikemię na czczo, HbA1c, profil lipidowy oraz ekspresję receptorów na powierzchni limfocytów (CD45+, CD3+, CD16+56+). Wykazano, że w grupie osób ze stanem przedcukrzycowym liczebność limfocytów CD3+CD16+56+ jest większa w porównaniu z chorymi na cukrzycę typu 2 i z osobami zdrowymi. Obserwowane różnice związane były przede wszystkim ze stanem gospodarki węglowodanowej. Zaobserwowano ujemną korelację pomiędzy HbA1c a liczebnością limfocytów CD3+CD16+56+. Wnioski : Uzyskane wyniki sugerują, że zwiększenie liczebności komórek NKT we krwi obwodowej u chorych ze stanem przedcukrzycowym wskazuje na to, że mogą one odgrywać istotną rolę na początkowych etapach rozwoju miażdżycy. Kontynuacja tego kierunku badań w przyszłości mogłaby się stać podstawą do opracowania interwencji terapeutycznej opartej na modyfikacji rozkładu komórek NKT w celu zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego u osób z łagodnymi postaciami dysglikemii.