Artykuł oryginalnyCzynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą i rozpoznaną chorobą niedokrwienną serca kierowanych na koronarografię – ocena wiedzy pacjentów - Kobus, Grażyna; Łagoda, Katarzyna; Sawicka, Julia; Dobrzycki, Sławomir; Bachórzewska-Gajewska, Hanna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Wstęp : Choroba wieńcowa u pacjentów z cukrzycą wiąże się z gorszym rokowaniem w porównaniu z pacjentami z chorobą wieńcową bez cukrzycy. Identyfikacja czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i leczenie zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK) i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) może się przyczynić do poprawy rokowania w tej grupie pacjentów. Cel pracy : Ocena występowania czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i przestrzegania zasad profilaktyki wtórnej u pacjentów z cukrzycą kierowanych na koronarografię z powodu choroby niedokrwiennej serca. Oceniono także wiedzę tej grupy pacjentów na temat znajomości czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 121 chorych, w tym 41 (33,88%) kobiet i 80 (66,12%) mężczyzn, z cukrzycą typu 2 i stabilną chorobą wieńcową skierowanych na badanie koronarograficzne. Wszyscy pacjenci byli już wcześniej leczeni z powodu choroby niedokrwiennej serca. Uzyskano dane z wywiadu, analizy badań laboratoryjnych przy przyjęciu, pomiary ciśnienia tętniczego. Wszyscy pacjenci wypełnili ankietę dotyczącą czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki : Na podstawie wywiadu nadciśnienie tętnicze rozpoznano u 95,87% badanych pacjentów z cukrzycą i chorobą wieńcową. Otyłość (BMI > 30 kg/m 2 ) stwierdzono u połowy pacjentów. Zalecane przez PTK i PTD wartości stężenia cholesterolu całkowitego osiągnęło 65,29% badanych, cholesterolu frakcji LDL < 100 mg/dl – 64,46%, LDL < 70 mg/dl – ok. 30%, trójglicerydów (TG) – 50,5%. U dużego odsetka kobiet (65,85%) stężenie cholesterolu HDL było < 50 mg/dl, w grupie mężczyzn obniżone wartości cholesterolu HDL (< 40 mg/dl) stwierdzono u 57,50% pacjentów. Co dziesiąty pacjent palił tytoń. Połowa badanych oceniła swoją wiedzę na temat czynników ryzyka i powikłań chorób sercowo-naczyniowych jako niewielką. Tylko co piąta osoba uważa, że cukrzyca ma wpływ na rozwój chorób układu krążenia. Wnioski : Należy położyć większy nacisk na edukację pacjentów z cukrzycą na temat czynników ryzyka i profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych i możliwości leczniczych.