Operacja nowoczesność - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Mimo że z roku na rok wzrasta liczba nowoczesnych bloków operacyjnych, wciąż bliżej nam do europejskiego ogona niż czołówki. Szacuje się, że zaledwie co czwarty blok operacyjny w Polsce nie odbiega od europejskich standardów. Problemem jest zarówno brak sprzętu, jak i odpowiednich warunków lokalowych. Ponad połowa budynków, w których znajdują się nasze placówki służby zdrowia, nie nadaje się w ogóle do leczenia pacjentów, nie mówiąc już o pomieszczeniach wymagających szczególnych warunków, czyli tych, w których przeprowadzane są operacje.