Laserowa endomikroskopia konfokalna – zasada działania, zastosowania, możliwości rozwoju - Milewski, Janusz; Żuk, Krystian; Kierzkiewicz, Maciej; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Laserowa endomikroskopia konfokalna jest nową techniką umożliwiającą w trakcie badania endoskopowego ocenę błony śluzowej z dokładnością zbliżoną do badania histopatologicznego. Aby uzyskać obrazy endomikroskopowe niezbędne jest przed badaniem podanie dożylne czynników fluorescencyjnych. Mikroskop konfokalny zintegrowany z końcówką endoskopu emituje wiązkę światła laserowego, która wzbudza podany przed zabiegiem środek fluorescencyjny do emisji światła, które odpowiednio przetworzone tworzy obrazy konfokalne porównywalne do obrazów mikroskopowych. Metoda ta okazała się pomocna w rozpoznawaniu neoplazji u chorych z przełykiem Barretta, polipami oraz z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Endomikroskopia konfokalna może być także ważną metodą diagnostyczną w chorobie trzewnej i wczesnym raku żołądka. W pracy zawarte zostały własne wstępne doświadczenia z wykorzystania mikroskopii konfokalnej.