Ocena przepływu trzewnego metodą tonometrii żołądkowej jako wskaźnika ryzyka powstania wrzodu stresowego u pacjentów poddanych zabiegom naczyniowym w obrębie aorty brzusznej - Kusza, Krzysztof; Nurczyńska, Elżbieta; Jakubczyk, Marlena; Szopiński, Jacek; Romatowska, Edyta; Baranowski, Przemysław; Kaźmirczuk, Roman; Rzepka, Alicja; Budnik-Szymoniuk, Maria (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Cel : Ocena przepływu trzewnego metodą tonometrii u pacjentów poddanych dużym zabiegom naczyniowym w obrębie tętnicy głównej. Materiał i metody : Do badania włączono 14 chorych, u których wykonano tonometrię żołądkową podczas zabiegu rekonstrukcji aorty brzusznej. Oceniono pHi, PrCO2, GAP, GAP końcowowydechowe przed zamknięciem światła aorty (clamping) (okres 1.), w trakcie utrzymywanego zaciśnięcia aorty i po ustabilizowaniu parametrów hemodynamicznych chorego (okres 2.) oraz po zwolnieniu zacisku aorty ( declamping ) i ustabilizowaniu się parametrów hemodynamicznych (okres 3.). Wyniki : Średnia wartość pHi wynosiła: okres 1. – 7,4621 (7,36–7,68), okres 2. – 7,3752 (7,33–7,42), okres 3. – 7,30785 (7,21–7,39). Średnia wartość PrCO2 wynosiła: okres 1. – 39,28571 (21–54), okres 2. – 45,142 (23–59), okres 3. – 48,28571 (39–59). Zmierzona średnia wartość GAP wynosiła: okres 1. – –1,57143 (od –22,0 do 18,00), okres 2. – 4,71429 (od –11,0 do 18,00), okres 3. – 5,07143 (od –8,0 do 14,0). Stwierdzono średnią wartość GAP końcowowydechowego w okresie 1.: 9,07143 (od –7,0 do 30,0), w okresie 2.: 13,28571 (6,0–31,0); w okresie 3.: 14,07143 (od –1 do 21). Różnice pomiędzy wynikami były istotne statystycznie. Wnioski : Tonometria żołądkowa umożliwia wykrycie zaburzeń przepływu trzewnego u chorych podczas zabiegów rekonstrukcji aorty brzusznej, co pozwala na optymalizację śródoperacyjnej płynoterapii oraz odpowiedni dobór technik znieczulenia.