Torbielowata postać naczyniaka chłonnego krezki okrężnicy w obrazie ostrego zapalenia otrzewnej - Hermann, Jacek; Jurczyszyn, Donata; Majewski, Przemysław; Szmeja, Jacek; Drews, Michał (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Autorzy przedstawiają opis przypadku 25-letniej chorej, która przebyła laparotomię z wskazań pilnych z powodu ostrego zapalenia otrzewnej na skutek zakażenia rzadko występującego torbielowatego naczyniaka chłonnego wywodzącego się z krezki poprzecznicy. Naczyniak limfatyczny jest to rozrost naczyń chłonnych, który możemy sklasyfikować jako nowotwór niezłośliwy lub zaburzenie rozwojowe. Tego typu zmiany są najczęściej spotykane u chłopców. Lokalizują się zwykle w tkankach miękkich szyi. W jamie otrzewnej występuje mniej niż 5% naczyniaków chłonnych. Wywodzą się one głównie z krezki jelita cienkiego bądź okrężnicy. Manifestują się klinicznie głównie w postaci przewlekłej niedrożności jelit. Rzadko spotyka się ostre objawy choroby, spowodowane krwawieniem, przedziurawieniem, skręceniem lub zakażeniem torbieli. Wyleczenie naczyniaka jest możliwe wyłącznie poprzez całkowite wycięcie zmiany.