Przygotowanie pola operacyjnego jako niezbędny element przygotowania chorego do operacji - Bielawska, Anna; Bączyk, Grażyna; Pieścikowska, Jadwiga; Skokowska, Beata; Gacek, Lucyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Głównym celem pobytu chorego na oddziale chirurgicznym jest leczenie zabiegowe, które wymaga przygotowania zarówno fizycznego, jak i psychicznego, przeprowadzonego przez zespół interdyscyplinarny zgodnie z obowiązującymi procedurami. Jednym z elementów przygotowania fizycznego jest przygotowanie pola operacyjnego, które odbywa się na oddziale chirurgicznym, jak również na bloku operacyjnym. Autorzy pracy przedstawiają schemat przygotowania pola operacyjnego (kąpiel, golenie, dezynfekcja, obłożenie), a także zwracają uwagę na ryzyko wystąpienia zakażeń miejsca operowanego (ZMO) w przypadku braku odpowiednich procedur, w tym również właściwego przygotowania pola operacyjnego.