Poczucie koherencji a zachowania zdrowotne osób kwalifikowanych do zabiegu kardiochirurgicznego - Kurowska, Krystyna; Trzeciak, Dominika; Głowacka, Mariola; Ponczek, Danuta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Wstęp : Poczucie koherencji jest złożoną strukturą poznawczą wyjaśniającą związek zachowań zdrowotnych ze zdrowiem. Wysokie daje wiarę w sens życia, jego uporządkowanie, przewidywalność, co sprawia, że chce się być zdrowym i sprawnie funkcjonować. Celem badań było określenie poziomu poczucia koherencji oraz zachowań zdrowotnych u osób poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym. Materiał i metody : Przebadano 66 pacjentów Kliniki Kardiochirurgii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w Bydgoszczy. Poczucie koherencji oceniano za pomocą kwestionariusza SOC-29, a zachowania zdrowotne przy użyciu inwentarza zachowań zdrowotnych (IZZ). Wyniki : Badani nie różnili się między sobą poziomem poczucia koherencji i zachowaniami zdrowotnymi, natomiast byli znacznie zróżnicowani pod względem poziomu zaradności, prawidłowych nawyków żywieniowych, zachowań profilaktycznych i praktyk zdrowotnych. Wnioski : Otrzymane wyniki mogą posłużyć jako materiał edukacyjny dla personelu medycznego w celu wprowadzenia modyfikacji w stylu życia pacjentów, u których wystąpiły dolegliwości układu krążenia, a także w celu odpowiedniego przygotowania chorych do zabiegu kardiochirurgicznego, ze szczególnym uwzględnieniem sfery psychicznej, gdyż odgrywa ona niezwykle istotną rolę.