Medycyna personalizowana w onkologii – wizja czy realna koncepcja? - Lewandowski, Remigiusz; Roszkowski, Krzysztof; Lewandowska, Marzena Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Medycyna personalizowana jest najczęściej przedstawiana jako „odpowiednia terapia dla odpowiedniej osoby we właściwym czasie”. W celu lepszej organizacji systemów informacji medycznej i stworzenia płaszczyzny dla medycyny personalizowanej m.in. Stany Zjednoczone i Unia Europejska wprowadziły w życie szereg przepisów dotyczących systemu Elektronicznego Rekordu Pacjenta (EHR). Ogromny wzrost liczby medycznych baz danych i repozytoriów medycznych, w szczególności w dziedzinie onkologii, daje ogromne możliwości wykorzystania ich do eksploracji danych dla odkrywania wiedzy. Najnowsze wysoko wydajne technologie, które sondują i zagłębiają się w tajniki mechanizmów nowotworowych, są obiecujące pod względem wczesnej i bardziej specyficznej diagnostyki, włączając w to informację dotyczącą guza pierwotnego, stopnia zaawansowania choroby, jak również predykcyjnej wartości leczenia. Ponadto szerokie wykorzystanie eksploracji danych w odniesieniu do informacji genetycznych, klinicznych i czynników fizycznych w istotny sposób może się przyczynić zarówno do zindywidualizowania leczenia dla konkretnego pacjenta, jak i obniżyć koszty samej terapii onkologicznej.