Zastosowanie pozytonowej tomografii emisyjnej w onkologii dziecięcej - Kula, Zbigniew; Szafrańska-Komarowska, Ineza; Małkowski, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Pozytonowa tomografia emisyjna (PET) jest nowym, nieinwazyjnym badaniem czynnościowym, którego zastosowanie w ocenie klinicznego stopnia zaawansowania nowotworów, rozpoznawaniu wznowy i monitorowaniu leczenia ciągle wzrasta. Połączenie badania PET z tomografią komputerową (PET/CT) zwiększa możliwości diagnostyczne metody. W pracy w zwięzły sposób przedstawiono zastosowania techniki PET/CT w podstawowych grupach nowotworów wieku dziecięcego. Artykuł omawia zastosowanie badania PET za pomocą FDG i innych – nowych znaczników oraz perspektywy rozwoju tej techniki. Badanie PET/CT w onkologii pediatrycznej może skutecznie wspomagać inne dotychczas stosowane badania diagnostyczne. W Polsce badanie PET/CT powinno znaleźć szersze zastosowanie zwłaszcza u dzieci z chłoniakami, guzami ośrodkowego układu nerwowego, neuroblastoma, guzem Wilmsa, guzami kości i tkanek miękkich.