Kliniczne aspekty atrofii urogenitalnej u kobiet - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Proces kobiecej atrofii urogenitalnej nasila się wraz z czasem, jaki upłynął od ostatniej miesiączki. Jest też podatny na różnego typu leczenie hormonalne – m.in. systemową terapię hormonalną okresu menopauzy oraz hormonoterapię dopochwową. Tibolon, syntetyczny steroid o powinowactwie do wszystkich trzech podstawowych typów receptorów steroidowych – estrogenowego, progesteronowego i androgenowego – jest dobrą (tj. skuteczną i bezpieczną) alternatywą dla innych typów terapii w leczeniu objawów atrofii dolnych dróg moczowo-płciowych kobiet.