Terapia hormonalna a stan odżywienia i skład ciała kobiet ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 25 w wieku 30–64 lat - Pachocka, Lucyna Małgorzata; Kąpiński, Jakub Leszek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Dokonano analizy porównawczej sposobu żywienia i stanu odżywienia u 183 kobiet z nadwagą i otyłych w wieku 30–64 lat stosujących hormonalną terapię zastępczą (HTZ) i w grupie kontrolnej bez przyjmowania hormonów. Materiał i metody : Pacjentki podzielono na dwie grupy: przyjmujące hormony (HTZ; n = 54 kobiety) oraz grupę kontrolną, nieprzyjmującą hormonów (K; n = 129 kobiet). Oceny sposobu żywienia dokonano metodą wywiadu z ostatnich 24 godz. Pomiary antropometryczne przeprowadzono zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia ( World Health Organization – WHO), skład ciała oceniono metodą bioelektrycznej impedancji (bioelectrical impedance analysis – BIA). Wyniki : Wykazano istotnie statystycznie większy odsetek beztłuszczowej masy ciała u kobiet stosujących HTZ oraz mniejsze nieistotne statystycznie wartości masy ciała, wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI) oraz obwodów talii i bioder. Stwierdzono także w tej grupie kobiet większe istotnie statystycznie spożycie ryboflawiny, folianów oraz mniejszy odsetek udziału energii z węglowodanów. Wniosek : Wyniki badania wskazują, że u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą skład ciała i podstawowe pomiary antropometryczne były korzystniejsze niż w grupie kontrolnej.