Zgoda pacjenta na zabieg medyczny – aspekty prawne i medyczne. Część II - Królikowska, Anna; Podciechowski, Lech; Hincz, Piotr; Wilczyński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Uzyskanie zgody na wykonanie zabiegu operacyjnego oraz wdrożenie leczenia ma podstawowe znaczenie zarówno z medycznego, jak i prawnego punktu widzenia. Uzyskanie zgodnej z prawem zgody na wykonywanie czynności lekarskich często nie jest sprawą prostą, jednak jej uzyskanie, choć jest konieczne, nie może opóźniać ani ograniczać sposobu leczenia. Doświadczenie jurydyczne uczy, że często zgoda pacjenta jest uzyskana w sposób niewłaściwy i niezgodny z prawem oraz intencją ustawodawcy. Artykuł jest przeglądem obowiązujących w chwili obecnej unormowań prawnych.