Ocena aktywności interleukiny 6 w śluzie szyjkowo-pochwowym w zależności od długości szyjki macicy u kobiet powyżej 35. roku życia z ryzykiem porodu przedwczesnego - Pawłowicz, Paweł; Rawski, Wojciech; Grzebyk, Katarzyna; Stetkiewicz, Tomasz; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Interleukina 6 jest cytokiną plejotropową oddziałującą wielokierunkowo na komórki odporności wrodzonej i nabytej. Najważniejszą rolą IL-6 jest inicjowanie i regulacja ostrej odpowiedzi zapalnej oraz ułatwienie rozwoju i ukierunkowanie odpowiedzi nabytej. Wykazuje wiele działań ogólnoustrojowych. Zwiększone wytwarzanie IL-6 powoduje przejście ostrej reakcji zapalnej w fazę przewlekłą. Jej wyższe stężenie może inicjować przedwczesne wystąpienie czynności skurczowej macicy. Poród przedwczesny stanowi główną przyczynę umieralności okołoporodowej oraz zachorowalności noworodków. Kluczową rolę w jego wyzwalaniu odgrywają prozapalne cytokiny, głównie IL-1, IL-6, które stymulują produkcję działających naskurczowo prostaglandyn.