Grypa – pasja mojego naukowego życia - B. Brydak, Lidia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Grypa jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez wirusy z rodziny Orthomyxoviridae, przybierającą formę cosezonowych epidemii oraz nieregularnych w czasie pandemii. Wiadomo, że – zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia – co roku na świecie z powodu grypy choruje 5–25% populacji, a umiera ok. 1 miliona. Szczepienia przeciwko grypie są najtańszą i najskuteczniejszą metodą walki z tym groźnym patogenem oddechowym, ale w dalszym ciągu, zwłaszcza w Polsce, niechętnie korzystamy z tej formy profilaktyki. Obecnie jedyne nowe leki antywirusowe na infekcje dróg oddechowych, rekomendowane do leczenia i profilaktyki zakażenia grypą typu A i B, to oseltamiwir i zanamiwir.