Otyłość metaboliczna z prawidłową masą ciała – implikacje terapeutyczne - Milewicz, Andrzej; Kubicka, Eliza (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Osoby z należną masą ciała, ale zwiększonym depozytem tłuszczu brzusznego, nazywane otyłymi metabolicznie ( metabolically obese normal weight – MONW), z uwagi na występowanie w tej grupie powikłań metabolicznych typowych dla otyłości, należy objąć profilaktyką cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Optymalne leczenie powinno uwzględniać działania behawioralne obejmujące modyfikację dotychczasowych nawyków dietetycznych oraz zwiększenie aktywności fizycznej, jak również, w przypadku ich niedostatecznej skuteczności, farmakoterapię (metformina, leki hipolipemizujące i hipotensyjne). Zagadnienie wczesnej identyfikacji osób wymagających szczególnych działań profilaktycznych w aspekcie zapobiegania zwiększonej śmiertelności z powodu cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia jest szczególnie istotne i wymaga dalszych badań.