Wczesne reumatoidalne zapalenie stawów – diagnostyka i leczenie - Kucharz, Eugeniusz Józef (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Reumatoidalne zapalenie stawów jest zapaleniem wielostawowym o nieznanej przyczynie prowadzącym do uszkodzeń stawów i kalectwa. Można im zapobiec, wcześnie rozpoznając chorobę (stosując pomocniczo kryteria klasyfikacyjne z 2010 r.) i jak najwcześniej rozpoczynając podawanie leków modyfikujących przebieg choroby. Podczas leczenia należy oceniać czynniki ryzyka rozwoju szybkiej postaci choroby, aktywność choroby (uzyskanie remisji) oraz występowanie działań niepożądanych stosowanych leków. Właściwe leczenie pozwala na zachowanie dobrej jakości życia u większości chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.