Czy atopowe zapalenie skóry to zawsze atopowe zapalenie skóry? - Stańczyk-Przyłuska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Atopowe zapalenie skóry to choroba często występująca u dzieci. W Polsce rozpoznawana jest u 4,7–6,5% dzieci. Kryteria diagnostyczne zostały ustalone przed 30 laty przez Hanifina i Rajkę i obowiązują do dziś. Pomimo tego atopowe zapalenie skóry bywa rozpoznawane nadmiernie często. Dzieje się tak w przypadku wielu innych postaci zapalenia skóry, m.in. łojotokowego czy kontaktowego zapalenia skóry. Zródłem trudności diagnostycznych mogą być również potówki głębokie oraz grzybicze, bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze zakażenia skóry. Duża łatwość tworzenia się zmian w obrębie skóry u małych dzieci i obecność zmian skórnych w wielu jednostkach chorobowych wieku rozwojowego w istotny sposób komplikują ustalenie rozpoznania.