Nowoczesne kierunki terapii i rehabilitacji osób niepełnosprawnych – metody wspomagane komputerowo w rehabilitacji zaburzeń poznawczych u pacjentów po przebytych chorobach neurologicznych - Karakiewicz, Beata; Żułtak-Bączkowska, Katarzyna; Mroczek, Bożena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Zastosowanie rehabilitacji wspomaganej komputerowo w programie usprawniania osób niepełnosprawnych może ułatwić wiele procesów związanych ze sferą funkcjonalną pacjentów. Pracownia Pedagogiki Terapeutycznej przy Zakładzie Zdrowia Publicznego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie jest wyposażona w sprzęt do rehabilitacji pacjentów: system RehaCom firmy Alta oraz programy komputerowe – Multimedialną Rehabilitację Afazji firmy Komlogo i Afasystem firmy Harpo. Różnorodność programów komputerowych przeznaczonych do terapii zaburzeń poznawczych i zaburzeń mowy pozwala na wykorzystanie szerokiego spektrum metod rehabilitacyjnych w konstruowaniu indywidualnych programów terapii pacjentów niepełnosprawnych. Stwierdzono pozytywny wpływ stosowania programów komputerowych jako terapii wspomagającej w usprawnianiu funkcji poznawczych u pacjentów z problemami neurologicznymi.