Rok 2014 - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2011)
To nie polski rząd, lecz Unia Europejska zreformuje naszą ochronę zdrowia. Przyjęta przez unijnych parlamentarzystów dyrektywa o swobodnym przepływie pacjentów w 2014 r. zlikwiduje obowiązujące w naszym kraju limity, a co za tym idzie – kolejki. Według wyliczeń Ministerstwa Zdrowia, koszt wprowadzenia dyrektywy w Polsce wyniesie 3,2 mld zł. – Na to nas nie stać, grozi nam katastrofa finansowa – alarmuje minister Kopacz. – Nie obawiamy się jednak tego, że Polacy masowo zaczną wyjeżdżać na leczenie za granicę. Naszą główną obawą jest, że dyrektywa zmieni nasz system finansowania świadczeń, znikną limity i kontrakty – dodaje Adam Fronczak, wiceminister zdrowia.