Możemy zapobiec tysiącom zgonów - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2011)
Większe bezpieczeństwo pacjentów i oszczędności dla szpitali – to główne założenia nowatorskiego projektu zarządzania ryzykiem, nad którym pracuje interdyscyplinarna grupa specjalistów. Pierwszą placówką wprowadzającą ten system będzie SPZOZ Latawiec w Świdnicy. Świdnicki szpital po raz kolejny wyznacza trendy. Kilka lat temu jako pierwszy w Polsce wprowadził program antykorupcyjny, a teraz pracuje nad stworzeniem mapy „czarnych punktów”. Celem przedsięwzięcia jest identyfikacja zdarzeń niepożądanych najczęściej powodujących zgony i wydłużających hospitalizację.