Krótkowzroczny traci dwa razy - Ozorowska, Magdalena (Menedżer Zdrowia, 2011)
Przeciętny wiek budynków, w których mieszczą się polskie szpitale, wynosi 50 lat. Duża część placówek ma nieuregulowaną sytuację majątkową – wobec ich gruntów i nieruchomości wysuwane są rozmaite roszczenia lub są one po prostu czasowo dzierżawione i kiedyś będzie trzeba je przekazać właścicielowi. Często tym właścicielem jest zgromadzenie kościelne, które w pewnym momencie może już nie być zainteresowane przedłużaniem umów najmu. Najnowszy szpital w Wielkopolsce, oddany do użytku w ubiegłym roku, budowany był od 1982 r., czyli – bagatela – 28 lat. Kiedy porównujemy kondycję nieruchomości w publicznym szpitalnictwie z innymi krajami Europy lub chociaż innymi sektorami gospodarki, pojawia się zatrważające pytanie: czy ktoś zapomniał o szpitalach?